Uusia tuulia!

Ajattelin tehdä pitkästä aikaa uuden vuoden kynnyksellä blogipostauksen tänne muusikko-sivuilleni. Kohta tulee jo kolme vuotta aikaa edellisestä päivityksestäni.

Siinä välissä on ehtinyt tapahtumaan paljon asioita. Kaksi vuotta tuli juuri kuluneeksi siitä kun sain nuorimman tyttäreni. Ennen tyttären syntymää ehdin tehdä laulututkinnon.  Sen jälkeen laulelot ovat olleet vähemmälle ja olen keskittynyt perhe-elämään. Väliin on mahtunut myös kaksi muuttoa. Viimeisin niistä vei tiemme Kymenlaaksosta haaveidemme paikkakunnalle Keski-suomeen. Nuorimmat lapsemme Jasper 4v. ja Judith 2v. aloittivat juuri kokopäiväisen hoidon ja minä hyppäsin kotirouvan työstä työelämään.

Ensimmäinen laulukeikka tauon jälkeen, oli vuosi takaperin hautajaisissa. Minua pyydettiin laulamaan siunaustilaisuuteen acapella (ilman säestystä) Maan korvessa kulkevi laulu. Muistan edelleen kuinka paljon tauon jälkeen jännitti laulaminen ja tuntui että hengitys salpautuu ja ääni juuttuu kurkkuun. Selvisin tilanteesta kohtuullisesti ja onnittelin itseäni että selvisin esiintymistilanteesta.

Kesällä vietin hetken pitkästä aikaa laulun parissa Karstulan musiikkikurssilla. Halusin lähteä laulukurssille virkistämään muistiani ja hakemaan rohkeutta esiintymiseen. Kuinka epävarmaksi ihminen saattaakaan tulla parin vuoden esiintymistauon jälkeen!

Nautin laulamisesta kurssilla ja sain paljon kannustavaa palautetta laulamisen jatkamiseen. Oli erittäin mukava tutustua uusiin ihmisiin ja saada viettää aikaa rakkaan harrastuksen parissa.

Aloitin keväällä 2019 Valmentaja valmennuksen joka sisälsi Valmennusliiketoiminnan pyörittämiseen liittyvää opintomateriaalia. Sain opintoni valmiiksi ennen joulua. Kotona olemisen ohessa minulla oli virinnyt halu alkaa auttamaan perheitä ja pariskuntia oman kokemuksen kautta, niillä tiedoilla ja taidoilla mitä minulla on matkan varrella kertynyt. Oikeastaan Ilia Kalioujnov-Salminen heitti minulle joskus ajatuksen osaamiseni tuotteistamisesta suurperheen äitinä ja jo silloin tuo ajatus jäi työstymään alintajuntaani.

Valmentaja Valmennuksessa tutustuin Ooppera-laulaja Margit Westerlundiin. Margit on perehtynyt tunnedynamiikkaan ja sen vaikutuksesta esiintymiseen ja laulamiseen. Hän työsti Valmentaja Valmennuksessa omaa valmennusta esiintyjille ja laulajille.

Kun Margit ilmoitti ottavansa muutaman koevalmennettavan, Ilmoitin heti halukkuuteni lähteä mukaan kokeiluun.  Olen todella onnellinen että pääsin mukaan, vaikka en tee ammatikseni musiikkia. Erityisetunani valmennussuhteessa oli se, että Margit pääsi näkemään työskentelyäni Valmentaja Valmennuksessa ja hyvin nopeasti pääsi kiinni myös niihin juurisyihin, jotka hiersivät laulamistani ja esiintymistäni.

Oli huikea tilanne kun saimme koko valmennustiimin kanssa nähdä kuinka Margit sai ääneni vapautumaan. Yleensä en pysty jännittämättä soittaa pianoa ja laulamaan ihmisjoukon edessä. Saatika jos joku samalla ohjeistaa laulamistani!=D Margitin ohjauksessa tilanne tuntui luontevalta, samalla hänen kannustaessa kehoani vapauttamaan ääntäni. Kokemus oli huikea! Vaikka jännitin, se ei haitannut suoritustani. Selvisin ja jopa nautin ääneni soidessa vapautuneesti. Tilanne oli todella merkittävä. Myös kollegat vakuuttuivat Margitin taidoista, koska näkivät tuon muutoksen mikä äänessäni tapahtui. Ja kaikki lähti ainoastaan mielestä! Tunteista ja niiden dynamiikasta.

Margitilla tekee valmennustyötä Lavakettu nimellä. Löydät hänestä tietoja mm. sosiaalisista medioista ja googlaamalla! Vaikka olisit pitkällä opinnoissasi tai ammattimuusikko, suosittelen vahvasti Margitin valmennuksia! Mielenhallintaa ei opita pelkästään lavoilla eikä koulussa.

Oikeastaan kaikista pysäyttävin kokemukseni laulamiseen syntyi viimeisimmässä esiintymisessäni, muutama viikko takaperin. Olen viimeaikoina toivonut että pääsisin pitkästä aikaa laulamaan. Äänen auetessa ja rentouden löytyessä on alkanut nauttimaan omasta äänestä ja laulamisesta entistä enemmän. Minulle tulikin sattumalta tilaisuus päästä laulamaan joulujuhla tilaisuuteen laulajan sairastumisen vuoksi. Parin päivän varoajalla otin tehtävän vastaan.

Kun esiintyminen koitti, meinasi iskeä paniikki. Kirkko olikin lähes täynnä porukkaa! No tätähän olin mielessäni toivonut, laulaa isolle porukalle.

Mietin miten tästä nyt sitten selvittäisiin. Ohjelmisto oli yksinkertainen, joten se  ei tuonut esiintymiseeni lisäjännitystä. Pohdin että eihän tälle jännitykselle voi mitään, pitää vaan hyväksyä tilanne. Ajatelin myös että tämä on itselle niin merkityksellinen tilanne että tokihan se siksi jännittää!

Mietin niitä hetkiä kun olen joutunut oikeasti haastaviin tilanteisiin, miten olen niistä selvinnyt. Minun on siis hyväksyttävä se että teen sen minkä pystyn ja se saa riittää. Antaa se mitä minulla on annettavana. Ei ajatella sitä mihin minun pitäisi pystyä. Sitten muistin Jaakko Alasaarelan antaman ohjeen minulle puhetilanteeseen. Ajattele kuulijaa, älä itseäsi ja puutteitasi. Ajattele sitä mitä voit antaa kuulijalle! Laulamaan alkaessa ajattelin ainoastaan ainoastaan sitä mielenmaisemaa laulusta jota haluan kuulijalle välittää.

Yllätyin siitä miten kevyesti esiintyminen sujui. Nautin laulamisesta suunnattomasti ja jännityskin haihtui laulaessa. Korkeissa äänissä oli vapautta ja voimaa. Pystyin myös käyttämään koko ääniskaalaani dimiuendosta fortissimoon ja ääni kuulosti luonnolliselta. Mieheni oli kuuntelemassa esiintymistäni ja jännittyneenä odotin hänen ”tuomiotaan” (on todella totuudenmukainen arvosteluissaan ja kuulee pienimmätkin epäpuhtaudet). Yllätyksekseni sain häneltä arvosanaksi 10+! Sain toki palautetta myös muilta kuulijoilta, mutta mieheni palaute lämmitti eniten. Hän on kuullut minua kaikista eniten ja tämä oli paras palaute mitä olen hältä saanut!=D

Kokemus rohkaisi minua paljon tulevaisuuteen. Uskallan tällä asenteella ottaa vastaan myös haastavampia tehtäviä. Kun uskaltaa heittäytyä ja toimia välikappaleena äänelle ja musiikille, selviää mistä tahansa. Nyt uskon sen!

Tulevana vuonna toivon että saan laulaa paljon enemmän mitä viimeisinä vuosina. Olen erittäin onnellinen että olen oppinut jännityksestä huolimatta nauttimaan laulamisesta. Uskon että kaikki kokemukset joita elämässämme kohtaamme, vaikuttavat myös ääneemme. Vaikuttavat toki kaikkeen. Vaikka olen pitänyt muutaman vuoden hiljaiseloa, olen oppinut paljon elämästä ja siinä sivussa myös laulamisesta. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä. Täydellisyyttä ei ole olemassakaan! Epätäydellisyys on täydellistä ja se että uskaltaa olla aito oma itsensä.

Rakastan laulamista ja se tulee aina kulkemaan rinnallani!

Kun lapset kasvavat aion vielä hakeutua musiikkiopintojen pariin. Sitten sulkeudun musiikkipallooni ja elän siinä sielunmaisemassa, kaikessa rauhassa…!=D

Ennen sitä haluamme auttaa mieheni kanssa perheitä ja pariskuntia valmennuksiemme kautta. Autamme perheitä ja pariskuntia löytämään heidän potentiaalinsa, voimaan paremmin ja saavuttamaan unelmiaan!

Meidät löydät www.vahvuudeksi.fi sivustolta ja facebookista/instagramista/youtubesta! Olisimme todella onnellisia jos lähtisit seuraaman matkaamme!

Meille on tulossa myös ilmainen Unelma-arki Whatsapp haaste jossa saa ilmaiseksi ensimmäisen Unelma-arki valmennus materiaalimme! Lisätietoja löydät sivuiltamme. Haasteeseen voi osallistua myös ilman puolisoa. Kutsun sinut mukaan sinne, nähdään siellä!

Seuraava päivitys tulee nopeammin, lupaan sen!

 

Ihanaa rakkauden täyteistä ja onnellista uutta vuotta sinulle!

 

T: Kaisa